tiistai 19. elokuuta 2014

Unelmien vaunut ja miten ne toimivat

Monta vuotta sitten nuorena ja naiivina opiskelijatyttösenä bongailin Helsingin keskustasta jatkuvasti Bugaboo-merkkisiä vaunuja. Ihastuin niiden ketterään ja moderniin ulkoasuun.

Vaunujen - eikä sen puoleen lapsenkaan, yllättäen - hankinta ei tuolloin ollut todellakaan ajankohtaista, mutta joskus hamassa tulevaisuudessa toivomani vauvan vaunumerkki oli selvillä. Bugikset totta kai!

Aivan näin mutkaton ei vaununhankinta toki ollut. Pohdin muitakin merkkejä, mutta päädyin lopulta Bugiksiin. Malliksi tuli Cameleon.

Niin, siis minä pohdin ja minä valitsin. Puhun tässä nyt yksikössä, koska mieheni antoi minulle vapaat kädet vaunuvalintaan. Hyväksytin ostokseni tietenkin hänellä, mutta sain olla vaunuvalinnan puheenjohtaja.Bugaboot eivät ole tunnetut edullisesta hinnasta. Uutena ostetuista vaunuista saa maksaa noin tonnin. Hinta kirpaisee, mutta toisaalta kaikella Bugaboo-tavaralla on hyvä jälleenmyyntiarvo. Ihmiset ovat valmiit maksamaan Bugiksista käytettynäkin.

Minä ostin vaunut käytettynä Tori.fistä. Moni muukin olisi ollut kiinnostunut vaunuista, mutta onneksi ehdin ensimmäisenä.

Olen ollut pääosin todella todella tyytyväinen vaunuihimme. Edelleen ne ovat mielestäni vaunuvalikoimista kaikkein kauneimmat. Hieman vierastan kookkaita hyökkäysvaunuja, vaikka ne saattaisivat voittaa Bugikset vakaudellaan.

Tein mielestäni pohjatyötä ennen vaunuhankintaa, mutta ilmeisesti olisi pitänyt olla huolellisempi.
Minulle on nyt vasta selvinnyt, että meillä on Cameleonista vanhempi malli, Cameleon2 tai Cameleon+.  Markkinoille on ilmestynyt myös Cameleon3. Tietämättömyyteni harmittaa hieman, vaikka olen ollut kakkosversioon todella tyytyväinen.

Kolmosessa on ainakin kakkosversiota parempi turvakaari, sillä kaaren sai käännettyä sivuun. Nyt kaari pitää kokonaan nostaa pois, mikä on toisinaan hieman rasittavaa. Juuri ja juuri kolmekiloisen vauvan sai vielä sujautettua kaaren alta, mutta nyt yli seitsemänkiloisena Anselmiina voisi jäädä kiinni.Cameleonissa on pelkästään käsijarru. En ole osannut kaivata jalkajarrua, vaikka se saattaisi olla kätevä toisinaan. Käsijarru on pitänyt hyvin.

Ennen vaunujen hankintaa ajattelin, ettemme varmaan tarvitsisi matkarattaita. Nyt en ole siitä aivan varma, mutta Cameleon on helppo kasata. Yhdessä koossa sitä ei saa kasaan, vaan runko ja vaunukoppa tai -ratasosa ovat erikseen. Automme on pienehkö, mutta sen takakonttiin saa kätevästi sullottua Bugikset.

Bugiksiin on tarjolla paljon vaihtokankaita. Vaunujemme entinen omistaja oli valinnut beigen kuomun ja jalkapeitteen ohelle mustat fleece-kankaat talveksi. En valita. Lisäksi olen ostanut kesäksi punaisen aurinkokuomun ja uv-suojan.


Keveys ja ketteryys ovat Cameleonien ehdottoman hyvät piirteet. Niitä voi työntää yhdellä kädellä. Etupyörät kääntyvät. Kaupassakäynti on helppoa, kun vaunuja saa liikuteltua sulavasti. Kevyet vaunut on helppo työntää julkisiin kulkuvälineisiin.

Cameleon on kaupunkivaunun maineessa, mutta olen useammin kuin kerran töksäyttänyt Bugistemme pienet eturenkaat ratikkakiskoon tai johonkin koloon. Kunnon mukulakivillä ei pikkupyörillä pääsee etenemään. Sitä olemme kokeilleet kesälomareissulla Porvoon vanhassa kaupungissa.

Jos kaipaa järeämpiä renkaita, saa lisävarusteina etupyöriksi isot, niin sanotut talvirenkaat. Ne eivät valitettavasti ole kääntyvät, mutta niillä pääsee etenemään vaikeakulkuisissa maastoissa.

Tässä on astetta järeämmät maastopyörät
Mahdollisuus säätää työntöaisan korkeutta on loistava. Esimerkiksi hississä aisan saa kätevästi kutistettua. Sen saa myös käännettyä vaunun toiselle puolelle, jolloin työntösuuntaa voi vaihtaa.

Meillä on vielä vaunukoppa käytössä, vaikka moni vaihtaa ratasistuimen viimeistään puolen vuoden tienoilla. Olen ajatellut olla tiukkapipo ja vaihtaa sen vasta sitten, kun Anselmiina saavuttaa kuuden kuukauden iän myös lasketun aikansa perusteella.

Toistaiseksi hän viihtyy loistavasti kopassa. Luulen, että siinä on auttanut kesäkuomu. Sen raoista voi ihailla maailmaa, ja väsyessään voi ottaa nokoset. Anselmiina on nyt seitsemänkiloinen ja melkein 65-senttinen, ja kopassa olisi vielä hitunen kasvunvaraa. Ilmeisesti vauvankoppa ei ole aivan pienimmästä päästä.

Juuri kotiin noudetut vaunut. Tässä on muuten tavarakori väärinpäin :D
Tavarakoriin mahtuu ihan sopivasti kaikenlaista. Pitkä miinus tulee kuitenkin siitä, että vaunukopan ollessa paikallaan koriin on suorastaan mahdoton päästä. Kokonaista kauppakassia ei saa sinne ilman, että siirtäisi kopan paikoiltaan. Se voi olla hieman rasittavaa, vaikka koppa irtoaa helposti naksauttamalla.

Bugiksiin saa adaptereilla eri merkkisiä turvakaukaloita. Meidän kaukalomme on Maxi-Cosin Pebble, ja olemme jonkin verran käyttäneet vaunujen travel systemiä eli kaukaloa vaunuissa kiinni. Se on kätevää kauppareissulla, mutta kovin pitkiä aikoja en tahdo Anselmiinaa kaukalossa istuttaa.Toimivat vaunut? Kyllä! Hintansa arvoiset? Ehkäpä. Ostaisinko uudestaan? Ehdottomasti!

6 kommenttia:

 1. Meidän vaunut on mallia Cameleon 3. Meille meinasi käydä samoin eli melkein ostettiin kakkoset käytettynä, mutta huomattiin kuitenkin ajoissa että haluttiin mieluummin uusin versio. Silloin googlettelin niiden eroja (joita en turvakaarta lukuunottamatta enää edes muista) ja mietin, mahtaako sillä nyt olla väliä, kääntyykö se kaari sivuun vai ei. Nyt sitä käännelläään kyllä niin usein että olemme tyytyväisiä.

  Tavarakorin ja vaunukopan välinen minietäisyys saa täältäkin massiivisen miinuksen. Kenen geniuksen mielestä kori on käyttökelpoinen noin? Mua ei todellakaan aina kiinnosta alkaa nostaa koppaa irti kiireessä, jotta saisin jotain koriin tai sieltä ulos. Onneksi sentään tilanne parantunee, kun vaunukoppa ei ole enää käytössä.

  Tästä valituksesta huolimatta me ollaan kyllä molemmat tosi tyytyväisiä vaunuvalintaan.Noi on ihanan pienet ja kevyet, joten just täällä kaupungissa on hyvä liikkua. Meidän poika on vaan nyt jo 66 cm pitkä, joten toivon ettei vaunukoppa jää pieneksi ennen aikojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että huomasitte ajoissa! Tossa meidän rungossa oli vielä ostaessa (tammikuu -14) takuuta, joten se kai hämäsi... Lisäksi jotenkin ajattelin, että Buffalot olisivat Bugaboon Se Uusi Juttu. Olenpas ollut tyhmä.

   Kääntyvä kaari olisi niiiin paljon helpompi. Tuo irrotettava aina putoaa jonnekin tai on muuten vaan tiellä. Bugaboon fb-ryhmässä joku oli saanut kolmosen kaaren laitettua kakkoseen, joten pitäisi ehkä itsekin kokeilla. Kaaren lisäksi kolmoseen saa pidemmän kuomun, mutta joku oli osannut laittaa senkin kakkosversioon myös :)

   Tuo tavarakori on ihan toivoton. Olisi nyt voinut kolmoseen korjata edes sen.

   Kiva kuulla, että olette myös olleet tyytyväisiä.

   Poista
  2. Siis miten tuon cameleon3 kaaren saa jotenkin liikutettua ilman että sen ottaa pois? Kääntelin ja vääntelin mutten tajua :)

   Poista
  3. Hmm siis jotenkin sen pitäisi kääntyä :D Olisikohan kukaan ekspertti linjoilla?

   Poista
 2. Menin kerran kääntyvien pienten etupyörien kanssa Suomenlinnaan. En mene toiste enkä suosittele muillekaan. :D

  Meillä ei ole samat vaunut, mutta näin jälkeenpäin kuitenkin vähän ihmettelen, että miten sitä osasikin valita niin hyvät kärryt tietämättä asiasta etukäteen _yhtään mitään_. Kiva, että teilläkin ollaan oltu tyytyväisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, joo toi pitää kans muistaa :D Tuntuu kyllä, että nuo on täydelliset _lähiövaunut_. Täällä ei oo mitään mukulakiviä tai ratikkakiskoja, joihin törmäillä!

   Vaunuja selaillessa meni kyllä pää ihan pyörälle eli onneksi kävi tosiaan hyvin.

   Poista