torstai 12. joulukuuta 2013

Sokerirasitus oli varsin makeaa

Aamulla nälkä kurni 12 tunnin paaston jälkeen. Huomasin, että herättyään on aika nopeasti valmis lähtöön, jos ei syö aamupalaa.

Olin siis tänään sokerirasituksessa selvittämässä, vaivaako raskausdiabetes minua.  Ainoa varsinainen riskitekijäni on ikä. Neuvolassamme kaikki yli 25-vuotiaat ensisynnyttäjät passitetaan testaamaan verensokerit. Olen aina välillä hormonihuuruissani itkeskellyt nuorta ikääni, joten tuntuu todella hyvältä kuulua vaihteeksi vanhuuden takia riskiryhmään, haha!

Olen kuullut kokeesta paljon kauhutarinoita. Valitettavasti joudun sanomaan, ettei omakaan kokemukseni jäänyt mieleen erityisen miellyttävä.

Aluksi mitattiin verensokeri ja annettiin glukoosilitkua juotavaksi. Se oli aika makea aamupala. Litku maistui lähinnä vadelmamehulta. Se ei ollut mitään herkkua, mutta ei se saanut yökkimäänkään.

Vauva intoutui mehun juomisen jälkeen potkimaan. Taisi maistua edes jollekin.

Verikokeet otettiin taas tunnin ja kahden tunnin päästä. Ensimmäiseen verikokeeseen asti jaksoin ihan hyvin. Oli vähän heikko olo ja kaamea nälkä.

Kun toiseen kokeeseen oli noin 45 minuuttia aikaa, alkoi tuntua, että kohta lähtee taju. Hoipertelin kalpeana ilmoittamaan hoitajalle, että taidan pyörtyä ihan kohta. Pääsin kahden hoitajan taluttamana makoilemaan jalat ylhäällä johonkin yksityislukaaliin. Onneksi olo helpottui, ja värikin palasi kasvoille.

Jos olisin pyörtynyt, koe olisi pitänyt keskeyttää. Ei huvittaisi mennä sinne uudestaan, vaikka omaksi ja vauvan parhaaksihan se on.Kerrankin kaukaa viisaana päätin pitää tämän päivän vapaata. Muutama työsähköpostin tosin olen naputellut. Kokeen jälkeen kävin miehen kanssa lounaalla ja sitten nukuin tunnin päiväunet. Olo on ollut aika voimaton.

Toivottavasti ei tarvitse lisätä tänne radi-tunnistetta. Luulen, että joudun tekemään niin. Heikotus kokeessa ei kuulemma automaattisesti tarkoita, että arvoissa olisi vikaa. Epäilen silti.

Toisaalta, tulisipa sitten ainakin syötyä virallisterveellisesti ja säännöllisesti. Siitä tuskin on minulle tai vauvalle haittaa.

Millaisia kokemuksia teillä on sokerirasituksesta? Entä raskausdiabeteksesta?4 kommenttia:

 1. samat syyt rasitukselle täälläkin :D vähän huvitti kun terkka tuosta kertoi. Minulla oli koko testin hyvä olo, kudoin vauvalle sukkaa samalla ja sain toisen valmiiksi siinä istuessa. Testin jälkeen menin töihin ja aamupalalle ja vasta noin 1,5h päästä tuli tärinäheikotus, Helpotti ruokatunnilla kun sai ruokaa. Kaikin puolin hyvä mieli jäi ja arvotkin oli normaalit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että joillakuilla on noin harmonisia kokemuksia. Minulla sitten 2 h tulos oli yllättäen liian korkea :(

   Poista
 2. Hyh, kauhulla jään odottamaan omaa sokerirasitustani. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti menee hyvin :) Ei kuitenkaan kannata suotta pelätä etukäteen, koska kaikille ei suinkaan tule huono olo. Joko tiedät, milloin sinulla on se?

   Poista